Genç Ne Demek?
Genç
Yaşı ilerlememiş olan, ihtiyar karşıtı
Gelişmesini tamamlamamış olan
Gençlikteki özelliklerini koruyan, dinç
Zihin bakımından yeterince gelişmemiş, toy
Yeni gelişmekte olan, kısa bir geçmişi olan
Gençlik
Genç olma durumu
İnsan hayatının ergenlikle orta yaş arasındaki dönemi
Genç insanların bütünü
Genç bir kimsenin tutumu, toyluk, deneyimsizlik
Sözlük anlamlarından alıntı yaptığım genç ve gençlik tanımları ile sözüme başlamak istiyorum. Fatih Sultan Mehmet’in yirmi bir yaşında İstanbul’u yani Konstantinopolis’i fetih etmişti. Elbette akıl hocaları ve yol gösteren üstatları vardı. Önemli olan cesaretti. Bugün bizim gençlerimizde cesaretli. Fakat o günlerde Fatih İstanbul’u fetih ederken cesareti ile aklını ortak kullanıp risk olan her durumu yenmişti. Riskle mücadelesi ve stratejik aklıyla dünya da dönüm noktası olan bir Fetih’i gerçekleştirdi. Kalbi iman dolu olan Fatih cesareti ve aklını kullanarak Türk gençliğine hayat boyu ders olacak yaşantısıyla da ömrünü yaşamaya devam etti. Fetih sona erdiğinde İstanbul’da o gün birçok toplum, birçok din ve mezhep yaşamaktaydı. Yirmi bir yaşındaki Fatih öyle bir anlayışla topluma yaklaştı ki İstanbul da yaşayan bütün toplum Osmanlı İmparatorluğuna biat etmeye başlamıştı. Anlayışın, hoşgörünün ve sadakatin olduğu yerde kötülük barınamaz. Bugün dönüp gençlerimize verilecek en büyük ders; Fatih’in hayatıdır.
Serdar-ı Hakan Abdülhamid Han’ımızın da gençleri tanımlarken gençlerin kelime anlamı hazinedir diyor. Ulu Hakan’ın da bahsettiği tabiri ben çok beğeniyorum. Bence de gençliğin tam tanımı hazinedir, geleceğin mimarlarıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ise “Her şeye karşın muhakkak bir nura doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan güç, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf gerçek vatan aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik gördüğümdendir.” Demişti.
Gençlik bir sosyal sınıf değildir. Ama her zaman önemli bir toplumsal güç olmuştur. Çağımızda, dünyamızda, özellikle ülkemizde, bu güç diğerlerine kıyasla daha belirgin olarak duyuruyor. Bu nedenle onu elde edebilmesi için çabaya değer ortak amaçlarda birleştirmek bugünkü ve yarınki sorunlarımıza çözüm bulmak bakımından gereklidir.
Gençlik bana göre de Yarın demektir. Felsefi ve düşündürücü bir tabir olsa da Yarın gelecek demektir. Ayaklarımızı sağlam yere basan sorumluluk sahibi olan gençler olmak zorundayız. Tüm gençliğimize selam olsun.
0 Yorum